Cupping cups

Cupping: een diepwerkende massage

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is cupping?

Cupping is een massage techniek waarbij de huid vacuüm wordt gezogen met -je raadt het al- cups van glas, hard plastic, of siliconen. Door het vacuüm wordt je huid omhoog getrokken. Vervolgens kunnen de cups kortere of langere tijd op een plek blijven zitten en weer los worden gemaakt of langzaam heen en weer getrokken worden.

 

Dit bevordert de doorbloeding, het stimuleert en maakt je bindweefsel soepeler, maar werkt zelfs dieper door zoals ik zelf heb ervaren bij een Transformational cupping behandeling door Sylvie van Conscious Cupping. Daar zal ik verder op in dit artikel meer over vertellen.

 

Vanwege het vacuüm zuigen van je huid, ziet het er na afloop van een behandeling best extreem uit. Afhankelijk van de methode heb je grote rode stippen of strepen op je rug, benen of armen. En het kan zelfs op je gezicht toegepast worden. 

 

Het lijkt hierdoor alsof het een vrij heftige behandeling is, maar als het met zorg en aandacht gedaan wordt valt dat heel erg mee. Je voelt zeker wel wat. Zelf ervaarde ik dat juist als prettig. Je merkt echt dat er wat losgemaakt en gestimuleerd wordt in je lichaam. Ik voelde zelfs dat diepe rugpijn naar de oppervlakte werd getrokken. 

 

Waar helpt cupping bij?

Cupping is geschikt voor iedereen. Of je nu wel of geen klachten hebt. Bij klachten is het er voornamelijk op gericht om het aangedane weefsel te versoepelen en bloedcirculatie op dat gebied op gang te brengen.

 

Maar het is ook heel geschikt als onderhoud van je lichaam en een boost voor je immuunsysteem. Zo zorgt regelmatig cuppen voor een soepel en gezond bindweefsel. Het effect is per persoon verschillend, afhankelijk van je leefwijze en herhaling van de behandeling heeft het de volgende voordelen:

  • Ontspannende en kalmerende werking
  • Afvoer van afvalstoffen
  • Opheffen van energieblokkades en opgeslagen trauma in het lichaam
  • Stimuleert de productie van collageen en elastine
  • Verbetert de elasticiteit  en stevigheid van de huid 
  • Verbetering van littekenweefsel, verklevingen en rimpels
  • Levensenergie stroomt beter in je lijf

 

Sylvie van Conscious Cupping zegt hierover: “Cupping vind ik een mooie methode omdat het op het zoveel verschillende lagen iets doen. Ten eerste fysiek; dat merk je ook direct doordat gespannen spieren losser en soepeler worden en pijnklachten afnemen. 

 

Maar als je bewust bent merk je dat er meer gebeurt. Als je let op je gedachten tijdens het cuppen zijn dat misschien gedachten die los gelaten willen worden. Er kan ook verdriet of boosheid vrijkomen na een behandeling wat allemaal bijdraagt aan het opschonen. 

 

Verder is het een te gekke tool om echt in je lijf te zijn. Dat vinden we vaak erg lastig. Bij een reguliere massage kun je nog een beetje wegdromen. Maar doordat cupping wat intenser is, word je echt uitgenodigd om te voelen en bewust te zijn van je lijf.” 

 

Waar komt cupping vandaag?

Cupping (Hijama in het Arabisch) is een oude, holistische methode voor de behandeling van heel verschillende aandoeningen. Cupping is door de eeuwen en culturen heen voor veel verschillende aandoeningen ingezet. Van migraine tot gewrichtspijnen, infecties en slaapproblemen, maar ook huidklachten als acne en eczeem. 

bed cuppingDe exacte oorsprong van cupping-therapie is niet duidelijk, maar het gebruik ervan is al gedocumenteerd in vroege Egyptische en Chinese medische praktijken. Diverse beschavingen hebben een rol gespeeld in de historische ontwikkeling en voortzetting van cupping-therapie. 

 

De cupping behandeling die ik heb ondergaan bij Sylvie heet Transformational Cupping en is een hedendaagse variant ontwikkeld in Nederland. 

 

Sylvie: “Deze vorm is wat breder dan andere vormen van cupping. De cup wordt heen en weer bewogen, zo masseer je het lijf en masseer je de meridianen in het lijf. In ons lichaam bevinden zich naast een bloedvaten- en lymfe-systeem ook een meridiaansysteem. Ook wel energiebanen genoemd.

 

Ze zijn verbonden met de diverse organen in ons lichaam, bijvoorbeeld de blaasmeridiaan, de dunne-darm meridiaan of de hartmeridiaan. In zo’n meridiaan kunnen blokkades ontstaan, ze werken dan niet lekker meer en geven de energie niet goed meer door. Tijdens Cupping worden verschillende meridianen gemasseerd en daarmee wordt bereikt dat ze beter door kunnen stromen” 

 

Welke vormen van cupping zijn er nog meer?

Tegenwoordig zijn er diverse vormen van cupping:

– Wet Cuppen: waarbij er kleine sneetje gemaakt worden in de huid.

– Vuur Cuppen: bij deze vorm worden er glazen cups gebruikt die verwarmd worden door vuur

– Koud en dry Cuppen: zonder vuur en zonder sneetje waarbij de cups op de huid geplaatst worden 

– Moving Cuppen: de cups worden over de huid heen gemasseerd terwijl ze vacuüm gezogen zijn, hieronder valt Transformational Cupping

 

Wat voel je na een cuppingbehandeling?

Je voelt na de behandeling gelijk verschil in beweeglijkheid. Er kunnen verkleuringen op je huid komen door de zuigkracht van de vacuüm op je huid. 

 

Een soort van mega grote zuigzoenen…:) Deze verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf. En na de behandeling kun je moe voelen omdat alle processen in je lichaam inclusief je hormoonhuishouding op gang komt door de boost van je bloedcirculatie. Een dag later kan je hier nog merken omdat je lichaam alle afvalstoffen heeft moeten verwerken. Maar het is ook goed mogelijk dat je juist lekker in je vel voelt. Het kan per keer verschillen. 

 

Is cupping gevaarlijk?

Cupping is niet gevaarlijk, maar let wel op dat de persoon naar wie je toe gaat gecertificeerd is en dat vooral bij wet cupping goed op hygiëne gelet wordt.  

 

Verder is de behandeling niet aan te raden bij:

– zwangerschap

– als je borstvoeding geeft

– als je bloedverdunners slikt

– irritatie van de huid (zonnebrand, open wondjes of bloedingen)

– jong littekenweefsel (jonger dan een jaar oud)

– hemofilie

– epilepsie

– lever-, nier- en hartaandoeningen

 

Mijn ervaring met Tranformational cupping

Zo’n twee dagen voordat ik bij Sylvie langs zou gaan voor een Transformational cupping behandeling, kreeg ik pijn in mijn onderrug. Vroeger had ik regelmatig last van deze rugpijn, tegenwoordig een stuk minder vaak gelukkig. Het is een soort zenuwpijn die nu aan de rechteronderkant zat. Vaak kan ik het door yoga-oefening wel laten verdwijnen, maar dat duurt soms wel meer dan een week als ik pech heb. 

 

Blij dus dat ik naar Sylvie ging zodat zij er met haar cups op kon werken. Ze behandelde mijn hele rug. Ik vond het echt een heel prettige ervaring. Het is een vrij stevige methode waardoor je gelijk voelt dat er van alles in beweging komt en je inderdaad heel aanwezig blijft in je lijf. Mocht je afdwalen naar boodschappenlijstjes dan brengt de zuiging van een cup je gelijk weer in het hier en nu.

 

Ze merkte dat het bij m’n rechterschouder en bovenarm wat vaster zat dus daar gaf ze meer aandacht aan om het weer meer soepel en los te krijgen. De stukken die wat vaster zitten zijn ook wat gevoeliger. Sylvie past de behandeling aan op wat voor jou goed voelt. Dus als je juist een wat subtieler en zachtere behandeling met de cups wilt dan kan dat ook. 

 

Zelf had ik aangegeven dat bij m’n rechter onderrug een pijnlijke plek zat. Echt behoorlijk diep. Niet een plek waar je makkelijk met je vingers bij kunt. Door de zuigkracht werkt cupping een stuk dieper dan een gewone massage. Zo heeft ze er met de cup heel stevig op gemasseerd. En wat ik zo bijzonder vond om merken is dat de pijn echt naar boven werd getrokken. 

 

Dit kon ik vooral de dagen na de massage goed merken. De pijn was nu echt meer naar de oppervlakte getrokken. In plaats van een diepere zenuwpijn, was het een soort oppervlakkige blauwe plek pijn geworden. 

 

Normaal gesproken verplaatst deze pijn zich, bijvoorbeeld naar de linker onderkant van m’n rug of meer naar m’n heup of lies voordat hij dan langzaamaan oplost. 

 

Maar de blauwe plek pijn was na een dag of twee volledige verdwenen. Magical vond ik dat. Verder voelde ik me de dag erna heel rustig en zacht. Ik vind het echt voor herhaling vatbaar.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest


Wat je misschien ook interessant vindt?

Sylvie conscious cupping

Conscious Cupping

Ik geef (energetische) cupping behandelingen die helpen om zowel de doorbloeding als je energie weer te laten stromen in je lijf.

Read More »
je hart volgen hoe doe je dat

Hartcoherentie, wat is het?

Hartcoherentie bereiken helpt jou een gezonder en gelukkiger leven te leiden. In dit artikel leg ik uit waarom. En hoe je daar zelf invloed op hebt.

Read More »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.