Dé oplossing voor overprikkeling, concentratieproblemen, voedselintoleranties, bedplassen

Dé oplossing voor overprikkeling, concentratieproblemen, voedselintoleranties, bedplassen en nog veel meer

Ik wil in dit artikel iets met je delen, wat voor ons echt levensveranderend is geweest. In ons gezinsleven, maar vooral voor mijn zoon. Het heeft hem geholpen zich veel lekkerder in zijn vel te voelen.


Herken je een van deze dingen?

 

Zindelijkheidsproblemen, ADHD of ADHD-achtige symptomen, concentratieproblemen, spraakproblemen, behoefte aan bijten op kleding en voorwerpen, voedselintoleranties

 

Lees dan echt verder. Maar ook als er andere vage klachten zijn kan dit helpen. Als je naar beneden scrolt vindt je een hele waslijst aan klachten waar deze oplossing bij kan helpen. 


Heel snel overprikkeld

Ik ben er zelf opgekomen omdat ik een vraag stelde in een Facebookgroep voor ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil. En iemand daar mij dit tipte. Ik zal even een beeld schetsen van onze situatie op dat moment.

Onze zoon was al vanaf dat hij peuter was een ontzettend eigengereid type. “Jij bent niet de baas over mij”. Zei hij al vanaf dat hij drie jaar was. Daarnaast was hij ook licht ontvlambaar. Iets hoefde maar niet te gaan zoals hij wilde dan werd hij driftig. Kortom een heel temperamentvol kind wat zichzelf vaak behoorlijk in de weg zat.

We hadden al verschillende dingen geprobeerd. Zo bleek hij intoleranties te hebben voor verschillende voedingsmiddelen die impact hadden op zijn gedrag. Als hij bijvoorbeeld melk dronk of kaas at dan merkten we dat de volgende dag gelijk. Hij had blauwe wallen onder z’n ogen en hij werd boos om ogenschijnlijk kleine dingen. Het gaf ons wel de inzicht dat dit gedrag dus niet zijn natuur was, maar dat het in dit geval dus getriggerd werd door die voedingsmiddelen.

Op een middag waren we met het gezin naar een schip van Greenpeace geweest. Het lag aangemeerd vlakbij ons huis en het was opengesteld voor publiek. Helemaal geen heftige activiteit maar ons kind kreeg daar weer heel dwarse buien. Eenmaal thuisgekomen zat hij enorm te bijten op zn kleding. – Dat deed hij wel vaker. Hij beet op van alles. Hij had bij mijn moeder zelfs tandafdrukken achtergelaten in de salontafel! – Hij had hier al een bijtketting voor. Ook zn oogtic zette weer op. Die beide dingen deed hij als hij veel prikkels te verwerken had gehad. 

reflexintegratie oplossing voor concentratieproblemen


Hoe kan ik mijn kind helpen met overprikkeling?

Ik had zo met hem te doen. Dit kind wat aan de ene kant zo dol is op actie en nieuwe dingen, raakte hier helemaal overprikkeld door. Er is overigens een benaming voor: HSS. Dit staat voor High Sensation Seeker. Wat weer een variant is op HSP: Highly Sensitive Person. Maar de overprikkeling was bij hem wel heel intens. Ik wilde mijn zoon helpen. Want dit was geen doen voor hem. 

Tip: Lees hier meer over HSS en wat dit betekent voor je kind of jouzelf 

Dus in die eerder genoemde FB-groep schetste ik de situatie. Dat we weg waren geweest en hoe heftig mijn zoon daar op had gereageerd. In een bijzin noemde ik het bijten. En ik vroeg of er manieren zijn om te helpen die overprikkeling af te voeren.

Iemand reageerde met een vrij technisch verhaal. Het kwam er op neer dat dit bijten mogelijk een teken was van een niet geïntegreerd Moro-reflex. Een van de geboortereflexen. En dat als deze nog open staat je continue in de vecht- vluchtmodus staat. Ik snapte de helft niet van wat ze zei, maar ik kon me er zeker wel in vinden dat mijn kind bij het minste of geringste in de vechtmodus stond. Dus ik ging me verdiepen in primaire reflexen en toen vielen er zoveel kwartjes. Ik ben Herma, de vrouw die reageerde op mijn post, eeuwig dankbaar het heeft mijn zoon en ook ons als gezin zoveel verlichting gebracht. 

 

Wat zijn primaire reflexen?

Dit is waar ik achterkwam. Geboortreflexen of ook wel primaire reflexen zijn reflexen die nodig zijn voor baby’s om te kunnen overleven vóór, tijdens en na de geboorte. Een van de bekendste is bijvoorbeeld het het zuigrefllex, maar zo zijn er nog zes.

Naast dat deze reflexen nodig zijn voor overleven helpen ze het zenuwstelsel en de hersenen verder ontwikkelen.

In de meeste gevallen integreren deze reflexen rondom het eerste levensjaar. Maar soms is dat niet het geval. Wanneer 1 of meerdere primaire reflexen storen veroorzaakt dat een waslijst aan klachten. 

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt en voor de overzichtelijkheid onderverdeeld in categeorieen waar jouw kind tegenaan kan lopen. 

Lezen, schrijven & rekenen

Slecht/slordig handschrift
Problemen met tekenen
Afwijkende pengreep
Moeite met lezen
Moeite met automatiseren
Moeite met overschrijven van het bord
Problemen met rekenen
Slecht handschrift
Verkrampte pengreep
Verminderde fijne motoriek

 

Motoriek en houding

Slecht evenwichtsgevoel
Onhandigheid
Problemen met de oog-hand coordinatie
Rennen is een uitdaging
Op de tenen lopen
Moeite met zwemmen
Slechte houding
Neiging om in elkaar te zakken aan tafel
Voet aan stoelpoot geklemd
Tenen lopen
Slechte afwikkeling van de voeten
x benen, minder vaak o benen
Moeilijk eten met bestek
Lage spierspanning in de handen

Veel energie & concentratieproblemen
ADHD

Concentratieproblemen
Hyperactiviteit
Impulsief
Niet stil kunnen zitten
Aandacht er niet bij kunnen houden

 

Mond en tong

Vertraging in spreken
Behoefte aan bijten (op kleding of voorwerpen of nagels)
Grote zuigbehoefte (op duim of speen of kleding, etc.)
Tandenknarsen
Bijbewegingen van tong, mond of kaken
Steeds likken langs de lippen
Kwijlen
Problemen met spraak en articulatie

Algemeen welbevinden

Last van wagenziekte
Weinig zelfvertrouwen
Schrikachtig (extreem)
Prikkelgevoelig
Vindt veranderingen niet fijn
Tics
Vaak verkouden/bronchitis/oorinfecties
Overgevoelig voor medicijnen of voeding
Onzeker zijn
Angststoornissen/paniekaanvallen
Moeite met het nemen van beslissingen
Staat volop in de overlevingsstand(vechten/vluchten)
Niet zindelijk worden of bedplassen na het 5de levensjaar, ook van ontlasting

 

Je kind kan niks doen aan zijn of haar gedrag

Bij Nadan stonden er nog 5 van de 7 reflexen open. Hooggevoelige kinderen zijn hier meer vatbaar voor. Even een greep uit de symptomen die we bij hem zagen: overgevoeligheid voor voeding, in de overlevingsstand staan, wagenziekte, oogtic, hyperactiviteit, bedplassen.

De belangrijkste reden dat we op zoek gingen naar een oplossing was omdat hij continu in de overlevingsstand stond. Toen kon ik het niet zo benoemen. Maar bij het minste of geringste schoot hij in de vechtmodus wat resulteerde in driftig en dwars gedrag. Alsof er ten alle tijden een zenuw open lag.

En als je dan dit weet:

Een reflex is een automatische, onwillekeurige reactie van het lichaam op een prikkel, op iets wat er gebeurt. Die prikkel komt binnen in het brein en vervolgens zorgt het brein ervoor dat het lichaam – of je wilt of niet – reageert. Je hebt geen keuze, het gebeurt vanzelf. Probeer maar eens niet je handen uit te steken als je valt of niet te knipperen met je ogen als je schrikt van een hard geluid.

Dan kon mijn kind niet anders. We hebben gelukkig nooit actief aan straffen gedaan. Heus wel eens geprobeerd, maar het deed helemaal niks. En nu weet ik ook; je kunt straffen of goed bedrag belonen wat je wilt of inpraten op je kind, een reflex houdt je niet tegen. 

 

Hoe los je deze overprikkeling op?

Er is gelukkig iets te doen aan de openstaande reflexen. Op een heel zachte en pijnloze manier. Namelijk door middel van reflexintegratie. Er zijn vijf methoden te volgen die ik hier alleen even kort benoem: de MNRI, RMTI, QRI( cold laser), RPRM(Margaret Mulder) en INPP methode. Ze verschillen in de vorm van behandeling. Zo is bij de een de behandeling meer op energetisch niveau. Bij andere vormen doe je voor een langere periode oefeningen met je kind of leer je massagetechnieken. Het is maar net waar jij je het beste bij voelt.

Via Good People vind je een aantal therapeuten die je kunnen helpen met reflexintegratie. 

 

Reflexintegratie was voor ons levensveranderend

Ik wil er nog wel even bij zeggen dat niet alle “symptomen” zijn verdwenen. Mijn kind is nog steeds enorm energiek. Dit houdt ook verband met zijn hoogbegaafdheid en zijn karakter. Veel energie hebben en moeilijk stil kunnen zitten hoort daar in zijn geval ook bij. En het bedplassen hebben we later weer met iets anders getackled. Waarmee ik wil zeggen dat sommige dingen natuurlijk gewoon een andere oorzaak kunnen hebben. Maar zoals ik dit artikel begon; het is voor ons echt levensveranderend geweest. En als jij en je kind nu tegen dingen aanlopen die veroorzaakt worden primaire reflexen dan gun ik je de oplossing van reflexintegratie zo!

Review:

“Hai Marije, hier weer een update over de reflexen. 2 weken geleden heb ik de laatste afspraak gehad, de laatste 2 zijn behandeld. We merken echt verschil, zoveel rustiger! Vorige week gingen we fietsen met zn vieren, een uur lang fietste Sven keurig naast me, zonder te zeuren of te klieren. Hij vond t heerlijk. De ‘golven’ zijn niet meer zo woest en lijken steeds minder vaak te voorschijn te komen. Wat mij ook opvalt is dat hij bijna niet meer zo negatief is. Voorheen was alles stom, boos, kwaad, gefrustreerd. En dit alles is bijna weg! Wanneer hij even boos is, is het ook maar voor even. In zn houding merken wij veel, nu hoop ik dat door die rust het ook beter op school gaat. Ik heb gezegd dat hij therapie heeft, maar niet op welke manier 😅.

Ik ben zo blij dat jij iets op insta hebt gezet en dat je mij de tip gaf. Ik had er nooit achter gekomen. Het maakt he als moeder zo verdrietig als je ziet dat je kind niet goed in zn vel zit en dat het nu zoveel beter met hem gaat! Marije ontzettend bedankt 🙏🏻😘

Vind je dit een inspirerend artikel? Bewaar DEZE PIN op je ‘bewust ouderschap’ bord op Pinterest.

oplossing concentratieproblemen

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.