Systemisch werk om inzicht te krijgen in je relatie
Ook als je nog geen relatie hebt
Je liefdesrelatie(s) onder de loep nemen met systemische werk. In elke relatie die je hebt is er sprake van een bepaalde dynamiek. Met je vader heb of had je een ander omgang dan met je moeder en bij je ene kind komen weer andere triggers naar boven dan bij de ander.
Elke verbinding is weer anders, maar met elk persoon heb je een voor jullie specifieke dynamiek. Hoe closer je met elkaar bent en hoe meer tijd je met elkaar doorbrengt hoe zichtbaarder die dynamieken worden. Dit is vooral het geval in romantische liefdesrelaties waarin je vaak veel (onuitgesproken) verwachtingen naar elkaar toe hebt.
En omdat liefdesrelaties voor een groot deel je geluk bepalen is het heel waardevol om inzicht te krijgen in die dynamieken. Stel je je snel afhankelijk op of krijg je juist snel een benauwd gevoel? Kun je jezelf zijn naar de ander toe en goed je eigen behoeften aangeven? Of misschien merk je dat je steeds in dezelfde ongewenste liefdessituaties terecht lijkt te komen?
Om meer inzicht te krijgen in hoe ikzelf binnen mijn relatie interacties beïnvloed heb ik de workshop Flow in je liefdesrelatie gevolgd bij Igua Yu en Kim Lanjouw van Live in Liberty. Waarbij ze voornamelijk gebruik maken van systemisch werk.
Ik heb tijdens deze dag weer zoveel over mijzelf geleerd en hoe ik me opstel in mijn relatie. Daarover lees je meer hieronder.
Wat is systemisch werk?
Igua Yu van Live in Liberty legt dat als volgt uit: “Systemisch werk is een manier van kijken. Het is een manier om duidelijkheid te krijgen over jouw plaats binnen een groep en jouw verhouding met anderen binnen die groep.
Je maakt deel uit van allerlei groepen ofwel systemen. Mensen die bij elkaar “horen” vormen een systeem. Dus zo vorm je een systeem met je familie, met vrienden en met je collega’s op je werk.
Elke groep kent zijn eigen structuren, patronen en dynamieken. En je neemt ook “bagage” uit andere contexten mee. Voor een groot deel verlopen dynamieken onzichtbaar en als alles goed stroomt zorgt het voor duidelijkheid en versterkt het de kwaliteit van een groep.
Maar binnen elke groep zijn er ook strubbelingen. Als dit steeds terugkerende issues zijn dan is dat vaak te wijten aan een specifieke dynamiek binnen het systeem.”
Relatieproblemen oplossen met systemisch werk.
Igua Yu zegt hier verder over: “Op het moment dat mensen problemen met elkaar hebben, wordt er vaak gefocust op het gedrag. Dàt willen we veranderen. Maar het gedrag is eigenlijk een symptoom. Het werkelijke probleem is de onderliggende dynamiek. Want waarom doe je wat je doet? Terwijl je met je hoofd heel goed weet dat je het anders wilt. Je kunt wel bedenken hoe het anders te doen, maar het lukt je maar niet om dit (blijvend) te veranderen.
Er is een dynamiek gaande die werkt als een soort magneet die je steeds weer in dezelfde groef terugtrekt. Systemisch werk laat je zien welke “magneet” aan je trekt en waarom. Je krijgt zo zichtbaar wat er onbewust bij jou en die ander gebeurt.”
Aan de hand wat ik heb ervaren tijdens de workshop Flow in je liefdesrelatie zal ik dit hieronder verder toelichten met voorbeelden.
Door systemisch werk inzicht in waarom relatie krijgen niet lukt
Bij systemisch werk gaat het zo; op basis van een vraag van één persoon doe je een zogenaamde opstelling. In deze workshop waren het kleine opstellingen met twee of drie personen.
Een vrouw wilde graag een opstelling over haar toekomstige partner. Er was nog niet iemand in beeld, maar ze was benieuwd waarom het zo lastig voor haar was om een nieuwe relatie te krijgen. In deze opstelling stond zij voor zichzelf en ik voor haar toekomstige relatie.
Wat heel bijzonder is. Zodra je staat in een opstelling als representant voor iets, dan voel je en ervaar je van alles wat hoort bij diegene of datgene waar je voor staat. Je kunt bijvoorbeeld opeens een zekere zwaarte of druk voelen, verdriet, afstandelijkheid, een aarzeling, veel interesse of juist een sterk gevoel van liefde.
En omdat er een specifieke vraag gesteld wordt, ligt er een vergrootglas op precies die vraag. Al het andere wat je normaal gesproken ook in een interactie met iemand ervaart, neem je dan niet waar.
Wat ik merkte als ‘nieuwe relatie’ is dat ik aarzeling voelde naar de vrouw toe. Ik voelde een soort zwaarte, een soort druk. Waardoor ik liever op wat afstand van haar wilde staan.
Maar zodra ze zelf begon te praten en over haar eigen gevoelens vertelde merkte ik dat ik me prettiger voelde in de opstelling. Dan lag de aandacht niet zo bij mij en merkte ik dat steeds meer geïnteresseerd in haar raakte.
Kim van Live in Liberty begeleidde deze opstelling en stelde allerlei vragen. Doordat je in de opstelling staat, kun je hier heel goed antwoord op geven vanuit dat wat je representeert. Hierdoor kwamen we er achter dat de vrouw onbewust heel veel druk legt op een potentiële nieuwe partner.
Ze realiseerde zich door de opstelling dat doordat ze in het verleden allerlei dingen heeft meegemaakt, bang is om dit opnieuw mee te maken. Ze had zichzelf onbewust verteld dat er nog maar één kans en dat het nu perfect moet gaan.
Bij elke interactie met een potentiële nieuwe relatie nam ze dit mee in de energie, waardoor ze mannen onbewust wegduwde.
Alleen al doordat ze hier nu meer bewust van is, verandert er iets in haar eigen energie. Maar kan ze hier ook verder aan werken.
Inzicht in mijn eigen gedrag binnen mijn relatie
Ik had ook een vraag ingebracht voor een mini-opstelling. Ik verlang namelijk een bepaald gedrag van mijn vriend in specifieke situaties. En ik was benieuwd wat mijn rol is in de dynamiek waardoor ik wellicht zelf de situatie saboteer of in elk geval niet ondersteun.
Je kunt opstellingen uiteraard alleen maar doen over jouw eigen rol in situaties. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen: “Ik wil dat mijn vriend zich anders gedraagt. Hoe kan hij veranderen?” Hahaha. Hoe verleidelijk ook. Jij hebt zelf altijd een rol in de dynamiek.
Zonder dat ik tot in detail had verteld wat er in die situaties gebeurd, omschreven de twee representanten die voor mijn vriend en mij stonden precies dat wat er dan tussen ons plaatsvindt.
Ik heb al heel veel opstellingen gedaan, maar ik blijf dit fascinerend vinden. Degene die voor mijn vriend stond, kon heel gedetailleerd vertellen wat hij ervaarde in die situatie en hoe ik op zo’n moment op hem overkwam en wat dat met hem doet.
Eenmaal thuisgekomen heb ik dit met mijn vriend besproken en hij beaamde dat dit klopte. Dat hij dit inderdaad zo voelt. Maar dat hij daar in het moment zelf niet eens zo bewust van is.
De vrouw die voor mij stond sprak in de opstelling een verlangen uit, waarvan ik zelf niet eens echt doorhad dat dit er zo duidelijk onder lag.
Mega inzichtelijk dus voor ons. Want door hier bewust van te zijn kunnen we de volgende keer als zo’n situatie zich weer voordoet hier beter bij stilstaan en bij onszelf opmerkingen dat we weer in die dynamiek schieten.
Flow in je liefdesrelatie
Wil jij ook meer Flow in je liefdesrelatie? Je huidige of toekomstige. Dan is deze workshop van Live in Liberty echt een aanrader. Igua Yu en Kim Lanjouw creëren een hele fijne begripvolle setting zonder oordeel waardoor de deelnemers open durven te delen en de diepte in kunnen gaan.
Naast mini-opstellingen werden er ook andere methoden gebruikt. Een hiervan heeft me ook inzicht gegeven in hoe ik me in andere relaties soms opstel. Dit kwartje viel een paar dagen na de workshop. Een mega-waardevolle workshop dus als je meer wilt leren over jezelf en dan met name in relaties.
Check de kalender voor de aankomende data van deze workshop en voor andere events georganiseerd door Live in Liberty.
Wat je misschien ook interessant vindt?

Hartcoherentie, wat is het?
Hartcoherentie bereiken helpt jou een gezonder en gelukkiger leven te leiden. In dit artikel leg ik uit waarom. En hoe je daar zelf invloed op hebt.

7 tips voor het activeren van je derde oog en je intuïtie
Intuïtie is je innerlijk weten. Een ingeving of een onverklaarbaar gevoel. Je kunt dit activeren door het stimuleren van je derde oog.

Herinneringen van kinderen aan vorige levens
Geloof jij dat jouw ziel vaker teruggekeerd is op aarde? Jonge kinderen herinneren soms nog flarden van vorige levens. Hier wordt zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.