Hartcoherentie bereiken helpt jou een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Dat je hart een mega belangrijk orgaan is dat weet je. Maar het heeft nog meer impact op jouw gezondheid en geluk dan jij nu denkt. In dit artikel leg ik uit waarom. En hoe je daar zelf invloed op hebt door middel van hartcoherentie.. Het is zowel simpel als wonderbaarlijk.
Uitspraken als spreken vanuit je hart, verbinden met je hart of het volgen van je hart kun je echt letterlijk nemen. Ze zijn niet vaag of zweverig. Als je leert jouw hart op een coherente manier te laten kloppen dan draagt dit niet alleen bij aan een gezond lichaam maar heeft het ook diepgaande invloed op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren.
Ok, dit wil je, maar het klinkt nog vaag. Wat is hartcoherentie? En hoe bereik je dat?
Je brein luistert naar je hart
De meesten van ons hebben op school geleerd dat het hart reageert op ‘bevelen’ die door de hersenen worden gestuurd. Het is alleen niet zo algemeen bekend dat het hart méér signalen naar de hersenen stuurt dan de hersenen naar het hart! Bovendien hebben deze hartsignalen een enorm effect op het functioneren van je brein.
Uit onderzoek blijkt dat je hart het verwerken van emoties beïnvloedt. Maar dat niet alleen. De signalen vanuit je hart hebben ook effect op je perceptie, focus, geheugen en probleemoplossend vermogen. Met andere woorden, niet alleen het hart reageert op de hersenen, maar de hersenen reageren continu op het hart.
Tip, lees ook het artikel: ‘Wist je dat je drie breinen hebt?’
Hartcoherentie; de sleutel tot een gezond en gelukkig leven
Vroeger dacht men dat het hart in rust ongeveer als een metronoom werkte. En dat het hart altijd een regelmatig, stabiel ritme klopt. Wetenschappers en artsen weten nu dat dit verre van het geval is. In plaats van eentonig regelmatig te zijn, is het ritme van een gezond hart – zelfs in rusttoestand – eigenlijk verrassend onregelmatig. Waarbij het tijdsinterval tussen opeenvolgende hartslagen voortdurend verandert.
Het HeartMath Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich sinds begin jaren tachtig bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het hart. De afgelopen decennia heeft HeartMath Instituut honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de impact van ons hartritme en hartcoherentie op onze fysieke en geestelijke gezond.
Je hart registreert alles in jou
HeartMath-onderzoek heeft aangetoond dat de verschillende emotionele toestanden waarin we ons bevinden variërende hartritmes tot gevolg heeft. En dat die wisselende hartritmes weer effecten hebben op onze cognitieve en emotionele functies.
Om het wat concreter te maken. Tijdens stress en negatieve emoties wordt het hartritme-patroon grillig en ongeordend. (Zoals je ziet op de afbeelding van het HeartMath Institute hieronder.) De neurale signalen die van het hart naar de hersenen gaan laten ook een grillig en ongeordend patroon zien wat een negatieve invloed heeft op je vermogen om helder te denken, te onthouden, te leren, te redeneren en effectieve beslissingen te nemen. Dit verklaart waarom we vaak impulsief en onverstandig handelen als we onder stress staan.
Aan de andere kant tijdens positieve emotionele momenten is er een meer geordend en stabiel hartritme ofwel hartcoherentie. (Zoals je ziet op de afbeelding van het HeartMath Institute hierboven.) En dus ook een meer geordende en stabiele input naar de hersenen en zo cognitieve functies vergemakkelijkt en positieve gevoelens en emotionele stabiliteit versterkt.
Tip, lees ook het artikel: ‘Het allerbelangrijkste van een ochtendroutine is dit?’
Hartcoherentie bereiken
Dus als we hartcoherentie bereiken, dan is dat niet alleen gunstig voor je hele lichaam. Het heeft ook enorme impact op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren. En dat is nog niet alles. Een stabiel hartritme creëert alignement tussen het hart en het brein waarmee je toegang krijgt tot een diepere intuïtie. Waardoor je meer helderheid krijgt en beter in flow komt.
De sleutel naar een hartcoherentie is positieve emoties in stand houden. Dus oefeningen zoals dankbaarheid voelen werken daar goed voor. Maar ook terugdenken aan fijne en prettige gebeurtenissen. Of je juist voorstellen dat iets wat je graag wilt al gebeurd is en dit met je hele lichaam voelen zijn allemaal manieren om positieve emoties te generen en bewust in stand te houden. Hoe vaker je dit doet, hoe meer gewend je systeem raakt aan de gemoedstoestand en hoe langer en vaker het daarin kan blijven.
Vind je dit een inspirerend artikel? Bewaar DEZE PIN op je ‘zelfontwikkeling’-bord op Pinterest

Wat je misschien ook interessant vindt?

Het allerbelangrijkste van een ochtendroutine is dit
Er is één ding wat echt belangrijk is in een ochtendroutine en wat dat is; dat lees je hier.

Wist je dat je drie breinen hebt?
Neurowetenschap toont aan dat je naast het brein in je hoofd, je ook een brein in je hart en in je buik hebt. Hoe dit werkt lees je hier.

Makkelijke meditatie-tip voor beginners
Vind je mediteren maar lastig? Dan heb ik hier een hele fijn en makkelijke meditatietip voor je.