je hart volgen hoe doe je dat

Hartcoherentie, wat is het?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hartcoherentie bereiken helpt jou een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Dat je hart een mega belangrijk orgaan is dat weet je. Maar het heeft nog meer impact op jouw gezondheid en geluk dan jij nu denkt. In dit artikel leg ik uit waarom. En hoe je daar zelf invloed op hebt door middel van hartcoherentie.. Het is zowel simpel als wonderbaarlijk.

 

Uitspraken als spreken vanuit je hart, verbinden met je hart of het volgen van je hart kun je echt letterlijk nemen. Ze zijn niet vaag of zweverig. Als je leert jouw hart op een coherente manier te laten kloppen dan draagt dit niet alleen bij aan een gezond lichaam maar heeft het ook diepgaande invloed op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren.

 

Ok, dit wil je, maar het klinkt nog vaag. Wat is hartcoherentie? En hoe bereik je dat?

 

Je brein luistert naar je hart

De meesten van ons hebben op school geleerd dat het hart reageert op ‘bevelen’ die door de hersenen worden gestuurd. Het is alleen niet zo algemeen bekend dat het hart méér signalen naar de hersenen stuurt dan de hersenen naar het hart! Bovendien hebben deze hartsignalen een enorm effect op het functioneren van je brein.

 

Uit onderzoek blijkt dat je hart het verwerken van emoties beïnvloedt. Maar dat niet alleen. De signalen vanuit je hart hebben ook effect op je perceptie, focus, geheugen en probleemoplossend vermogen. Met andere woorden, niet alleen het hart reageert op de hersenen, maar de hersenen reageren continu op het hart.

 

Tip, lees ook het artikel: ‘Wist je dat je drie breinen hebt?’

 

Hartcoherentie; de sleutel tot een gezond en gelukkig leven

Vroeger dacht men dat het hart in rust ongeveer als een metronoom werkte. En dat het hart altijd een regelmatig, stabiel ritme klopt. Wetenschappers en artsen weten nu dat dit verre van het geval is. In plaats van eentonig regelmatig te zijn, is het ritme van een gezond hart – zelfs in rusttoestand – eigenlijk verrassend onregelmatig.  Waarbij het tijdsinterval tussen opeenvolgende hartslagen voortdurend verandert. 

 

Het HeartMath Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich sinds begin jaren tachtig bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar het hart. De afgelopen decennia heeft HeartMath Instituut honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de impact van ons hartritme en hartcoherentie op onze fysieke en geestelijke gezond. 

 

Je hart registreert alles in jou

HeartMath-onderzoek heeft aangetoond dat de verschillende emotionele toestanden waarin we ons bevinden variërende hartritmes tot gevolg heeft. En dat die wisselende hartritmes weer effecten hebben op onze cognitieve en emotionele functies. 

 

Om het wat concreter te maken. Tijdens stress en negatieve emoties wordt het hartritme-patroon grillig en ongeordend. (Zoals je ziet op de afbeelding van het HeartMath Institute hieronder.) De neurale signalen die van het hart naar de hersenen gaan laten ook een grillig en ongeordend patroon zien wat een negatieve invloed heeft op je vermogen om helder te denken, te onthouden, te leren, te redeneren en effectieve beslissingen te nemen. Dit verklaart waarom we vaak impulsief en onverstandig handelen als we onder stress staan. 

 

hart ritme frustratie
hart ritme luisteren

 

Aan de andere kant tijdens positieve emotionele momenten is er een meer geordend en stabiel hartritme ofwel hartcoherentie.  (Zoals je ziet op de afbeelding van het HeartMath Institute hierboven.) En dus ook een meer geordende en stabiele input naar de hersenen en zo cognitieve functies vergemakkelijkt en positieve gevoelens en emotionele stabiliteit versterkt.

 

Tip, lees ook het artikel: ‘Het allerbelangrijkste van een ochtendroutine is dit?’

 

Hartcoherentie bereiken

Dus als we hartcoherentie bereiken, dan is dat niet alleen gunstig voor je hele lichaam. Het heeft ook enorme impact op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren. En dat is nog niet alles. Een stabiel hartritme creëert alignement tussen het hart en het brein waarmee je toegang krijgt tot een diepere intuïtie. Waardoor je meer helderheid krijgt en beter in flow komt. 

 

De sleutel naar een hartcoherentie is positieve emoties in stand houden. Dus oefeningen zoals dankbaarheid voelen werken daar goed voor. Maar ook  terugdenken aan fijne en prettige gebeurtenissen. Of je juist voorstellen dat iets wat je graag wilt al gebeurd is en dit met je hele lichaam voelen zijn allemaal manieren om positieve emoties te generen en bewust in stand te houden. Hoe vaker je dit doet, hoe meer gewend je systeem raakt aan de gemoedstoestand en hoe langer en vaker het daarin kan blijven.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vind je dit een inspirerend artikel? Bewaar DEZE PIN op je ‘zelfontwikkeling’-bord op Pinterest

hartcoherentie


Wat je misschien ook interessant vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.