ochtendroutine

Het allerbelangrijkste van een ochtendroutine is dit

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ochtendroutine: Hoe jij de ochtend begint is enorm bepalend voor de rest van je dag. En uiteindelijk voor jouw leven.

 

Het klinkt misschien overdreven. Maar met een ochtendritueel dat jou een positief gevoel geeft en waarmee je gemotiveerd de dag begint, geef je richting aan jouw toekomst. 

 

Er zijn tig boeken over geschreven en er zijn zoveel manieren. Wat past nu het beste bij jou? En wat is haalbaar? Je zou er stress van kunnen krijgen. Ik wil je geruststellen er is één ding wat echt belangrijk is in een ochtendroutine en wat dat is dat lees je hier. 

 

Wat is een ochtendroutine?

Een routine is een aaneenschakeling van handelingen die je uitvoert zonder erbij na te denken. Iedereen heeft een ochtendroutine of ritueel, wat meestal begint wanneer de wekker gaat. Je staat dan op, misschien na eerst nog een paar keer snoozen, gaat dan naar de WC en ga zo maar door. De meeste mensen realiseren zich niet dat de gemoedstoestand waarmee je jouw dag begint, bepalend is voor hoe je de gebeurtenissen van de rest van de dag ervaart. 

 

Tip, lees ook het artikel: ‘Je hart volgen; hoe doe je dat?


Waarom is een bewuste ochtendroutine belangrijk?

Je kunt jezelf bewust maar ook onbewust beïnvloeden met muziek, geuren, kleuren, woorden, noem maar op. Dit principe heet priming en gebeurt de hele dag door.

 

Primen is het beïnvloeden van gedrag met onbewust en subtiele signalen. Wat er voor zorgt  dat je in een bepaalde richting denkt en je gedraagt. Ik zal het nog wat concreter maken aan de hand van heel interessante onderzoeken die hier mee zijn gedaan.

 

In een onderzoek kregen deelnemers woorden te zien die vaak worden geassocieerd met stereotypen over ouderen. Een andere groep kreeg die woorden niet te zien. Bij het verlaten van de testcabine liepen mensen die ‘geprimed’ waren met de woorden over ouderen een stuk langzamer dan de groep die die woorden niet gezien hadden. Door de groep te primen met stereotypen over oud zijn, gingen ze zich ook zo gedragen.

 

Maar je kunt het ook op een positieve manier inzetten. In een ander onderzoek kreeg de ene groep studenten zinnen te zien die een gezonde en actieve levensstijl promoten. Een andere groep kregen die zinnen niet te zien. De studenten die waren geprikkeld door zinnen over een gezonde levensstijl, bleken vaker de trap te nemen als ze naar de les gingen, in tegenstelling tot de andere studenten die vaker de lift namen. 

 

We kunnen het gelijk ook zelf even testen. Als ik tegen jou zeg; denk aan het woord geel. Geel, geel, geel. Ja, zie je het voor je? 

 

En dan vraag ik je nu aan een fruitsoort te denken?

 

Was het een banaan? De kans is heel erg groot van wel. 

 

Het heeft dus alles te maken met associatie. Waarvan de basis voor een groot deel in de opvoeding heeft plaatsgevonden. Opvoeden is wat dat betreft één groot “prime-festijn”. Maar ook je cultuur, de mensen waarmee je je omringt, wat je lees en wat je kijkt, beïnvloed je.

 


Hoe zorg je met een ochtendroutine voor een goede mind-set?

ochtendroutine primenNu je dit weet, kun je dit primen bewust toepassen in de ochtend. Je kunt er bij wijze van spreken de kleur van je dag mee bepalen en de associaties die jij daarmee hebt. Dus het principe van geel > banaan.

 

Als je bij het wakker worden gelijk je telefoon grijpt en begint met het lezen van de laatste nieuwsberichten dan zijn woorden als “oorlog”, “mishandeling”, “crisis”, “strijd” waarmee jij jezelf beïnvloedt voor de dag.

 

Maar ook het checken van je mail of je social media is niet een ideaal begin van je dag. Daarmee kom je gelijk in de sleur terecht van alle dag. En het hangt van de mails en updates af, maar je kunt zo ook gelijk starten met stress of vergelijkingsdrang.

 

Je wilt juist met positieve vibes beginnen. Met gevoelens van liefde, dankbaarheid, motivatie, of het zien van kansen. 

 

Tip, lees ook het artikel: ‘Makkelijke meditatie-tip voor beginners’?


Het allerbelangrijkste van een ochtendroutine

Je wilt de dag dus beginnen met “high vibes”. Je wilt eigenlijk een soort kriebels in je buik creëren voor de dag die gaat komen. Kriebels van dankbaarheid, van liefde, van geluk, van inspiratie of motivatie. Maar net waar jij in deze periode van je leven behoefte aan hebt. Als dat de “basiskleur” is voor je dag, zul je wat de rest van de dag gebeurt aankijken en aanpakken vanuit die gemoedstoestand. En geef je dus ook een veel positievere draai aan eventuele vervelende of lastige gebeurtenissen.  Ga dus op zoek naar hoe jij dat gevoel kunt creëren in de ochtend.

 

7 ideeën voor jouw ochtendroutine


1. Sta vroeger op 

Zorg er voor dat je voldoende tijd hebt en dat je je niet hoeft te haasten. Je wilt de dag niet beginnen met stress. Als je vroeger opstaat heb je tijd om een fijne setting en sfeer te creëren.


2. Zet fijne muziek op 

Muziek is heel bepalend voor sfeer en kan allerlei gevoelens bij je oproepen. Zet een nummer op dat je een positief, ontspannen of vrolijk gevoel geeft. 


3. Laat het lekker ruiken

Geuren doen ook heel veel met je gemoedstoestand. Gebruik geurkaarsen, een oliebrander voor essentiële olien of wierrookstokjes en kies een geur die je speciaal voor de ochtend houdt. 

 

4. Zeg een aantal affirmaties hardop

Affirmaties zijn positieve zinnen die je jezelf eigen wilt maken. Je zegt ze in de tegenwoordige tijd alsof het al waarheid is.

Denk aan zinnen als:

Ik ben een krachtig en positief persoon

Ik ben altijd ontspannen en rustig

Ik houd van mijzelf en van mijn lichaam

Ik ben relaxed en voel me vrij

Het kan van alles zijn. Als het maar in de tegenwoordige tijd is en positief geformuleerd dus zonder het woordje “niet”. Verder is het ook belangrijk dat je het gelooft. 

 

5. Doe 15 minuten niks 

Even helemaal niks doen is goed voor je brein. Het is eigenlijk een vorm van doorluchten waarmee je de creatieve onderdelen van je hersenen activeert. Je kunt dit doen door te mediteren, even te wandelen of even voor je uitstaren met een kopje koffie of thee. 


6. Wees dankbaar

Dankbaarheid is een hele sterke en positieve emotie. Ideaal om jezelf mee te primen in de ochtend. Dus zet elke ochtend drie dingen op een rij waar je dankbaar voor bent en voel die dankbaarheid ook.


7. Ga bewegen 

Je kunt dit gelijk heel fanatiek aanpakken door te gaan hardlopen, maar wandelen werkt ook. Of doe thuis een aantal ontspannen yoga-oefeningen. 

 

Ochtendroutine met kinderen

Als je kinderen hebt die voor dag en dauw opstaan, dan kan het lastig zijn om voor hen op te staan. Maar heel veel van deze dingen kun je samen doen. Zo kun je met je kinderen een heel gezellige, fijne en vrolijke sfeer creëren in de ochtend. En leer je hen al jong om de ochtend op positieve noot te beginnen. 

 

Sla niet door

Het allerbelangrijkst zijn die “high vibes. Dus wees niet te streng voor jezelf. Als je de ochtend al begint met het gevoel dat je het niet goed doet dan prime je jezelf daarmee. Dat is geen lekker begin. De 7 ideeën hierboven zijn dus ook niet perse om allemaal uit te voeren in de ochtend. Zelf vind ik steeds maar hetzelfde saai worden dus wissel ik regelmatig af. 

Hoe begin jij je dag graag? Laat het hieronder weten. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vind je dit een inspirerend artikel? Bewaar DEZE PIN op je ‘zelfzorg’ of ‘zelfontwikkeling’-bord op Pinterest.

ochtendroutine

Wat je misschien ook interessant vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.