Masterclass ouder van hoogbegaafd kind

on demand

€ 17,-

Vermoed jij dat je kind misschien hoogbegaafd is?

Tijdens deze masterclass deel ik alles over hoogbegaafdheid wat ik zelf graag had willen weten voorafgaand en tijdens de zoektocht met mijn kind. Zelf heb ik namelijk vooral veel gehad aan de kennis en ervaring van andere ouders.  

 

En van ouders die HB-specialist zijn geworden nadat ze met hun hoogbegaafde kind tegen allerlei dingen zijn aangelopen. Als het om je kind(eren) gaat is het toch anders dan wanneer het alleen je werk is.

 

Dit webinar gaf ik op 22 maart 2022 en kun je terugkijken via een replay. 

 

Lastige ouder

Ik las een keer iets over ouders en leerkrachten. Dat ging niet over hoogbegaafdheid, maar over “lastige” ouder die zich (te) veel bemoeien met leerkrachten. En daarin werd gezegd voor ouders is het “emotie” voor leerkrachten “werk”.

 

En daar zit hem precies het verschil als het om kennis over hoogbegaafdheid gaat. Ik heb het halve internet gelezen, filmpjes gekeken van lezingen, boeken gelezen en verschillende mensen gesproken.

 

Die informatie verwerk ik op een andere manier dan een leerkracht en zelfs een hoogbegaafdheids-specialist omdat het om het welzijn en levensgeluk van mijn kind(eren) gaat. Dus ik heb alles als een spons in me opgenomen.

 

 

Ideale wereld

In een ideale wereld met een ideaal schoolsysteem zou een stempel als hoogbegaafdheid helemaal niet nodig zijn. Maar deze kinderen voelen zich nu niet gezien. Wat zonde is voor zo’n groep met zo’n enorm potentieel. Daarom wil ik graag een breder beeld laten zien van hoogbegaafdheid (HB).

 

 

Voor wie is deze masterclass?

Voor ouders die (stiekem) vermoeden dat hun kind wel eens hoogbegaafd kan zijn.

 

Voor mensen die werken met kinderen die best slim lijken, maar waar ze geen grip op kunnen krijgen. 

 

Waar ga ik het over hebben tijdens de masterclass?

 

Kenmerken HB

Naast een hoge intelligentie, wat niet perse vertaalt hoeft te worden in goed zijn in schoolse vakken, zijn er een heleboel andere dingen die kunnen duiden op hoogbegaafheid. 

 

Zoals veel energie hebben en weinig slaap nodig hebben. Hooggevoeligheid, dit speelt bij minstens 80%.

 

Vroeg kunnen praten of juist heel laat omdat deze kinderen zo perfectionistisch zijn dat ze het pas doen als ze het echt goed kunnen.
En zo zijn er nog meer onverwachte maar typische kenmerken. 

 

Hoe werkt een HB hoofd?

Een hoogbegaafd kinderbrein is anders. Het heeft nog veel meer neuronale snelwegen en wegen om gegevens, informatie en concepten te kanaliseren. Dit heeft allerlei gevolgen die zowel voor- als nadelen hebben.

 

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een van die gevolgen. Hier ga ik dieper op in. 

 

Spiritualiteit

Hoogbegaafde mensen en kinderen hebben vaak ook meer interesse in spiritualiteit en zogenaamde spirituele gaven. 

 

Verschillende types hoogbegaafdheid

Er bestaat toch nog steeds een erg eenzijdig beeld over een hoogbegaafde leerling. Namelijk een kind dat makkelijk en graag leert. Maar er zijn veel meer uitingsvormen. 

 

Probleemgedrag HB

ADHD en ASS zijn de meest voorkomenden misdiagnoses bij HB. Dit heeft te maken met de zijnskenmerken die horen bij hoogbegaafdheid en bij het feit dat kinderen doordat ze jarenlang niet gezien worden storend gedragen kunnen laten zien. 

 

Testen op hoogbegaafdheid

Is het wijs om wel of niet te testen? Waar doe je dat dan? En welke test is het best voor een kind waarbij je hoogbegaafdheid vermoed?

 

Hoogbegaafdheid en school

Voor veel scholen is hoogbegaafdheid een lastig onderwerp. Zelfs als er plusklassen zijn. Het schoolsysteem is daar de oorzaak van. Maar dat is wel waar je mee te maken hebt. 

 

Hulp & informatie 

Waar vind je goede informatie en hulp?

 

Ouder zijn van een hoogbegaafd kind

Hoe is het om ouder te zijn van een kind dat hoogbegaafd is? Waar kun je mee te maken krijgen? En wat zegt dit over jou en de rest van je gezin? Hoogbegaafdheid is erfelijk. 

 

 

Let op je wordt geleid naar de pagina van de organisator

Corine Haacke
Lees verder
"Is heel sterk dat jij vanuit eigen ervaring vertelt en niet als een professor die dit heeft ‘geleerd’ ergens."
Christel Tan
Lees verder
"Als leerkracht ben ik erg blij met dit webinar. Er zijn veel kwartjes gevallen, ik ben blij dat ik het gezien heb. Vooralsnog is er veel onbegrip voor de term hoogbegaafd in het onderwijs. Door dit webinar ben ik me meer bewust van mijn eigen onbegrip en misschien ook wel weerstand. Het heeft me enorm geïnspireerd om meer te leren over hoogbegaafdheid. Dank daarvoor!"
Inge de Vries
Lees verder
"Heel veel dank, was zeer nuttig."
Previous
Next

Gegevens