Ik ben Marije,

Wat leuk dat je hier terecht bent gekomen. Ik hoop dat ik je verder kan helpen. Want de kans is groot dat jij nu in een situatie zit die ik maar al te goed ken.

Ik ben Marije. Samen met mijn vriend Robin heb ik twee kinderen. Nadan van 11 jaar en Lela van 8 jaar. Twee heel gevoelige en eigengereide types. Heerlijke en waardevolle eigenschappen. Maar met Nadan heb ik een hele zoektocht doorlopen om er voor te zorgen dat hij beter in z’n vel kwam te zitten.

 

Waar mijn dochter nu ook de vruchten van plukt. Want veel van de dingen waar mijn zoon baat bij had, werkten ook goed voor mijn dochter.

 

Er zat hem zo veel in de weg (weet ik nu) en hij werd niet goed gezien op school dat hij er dwars en onhandelbaar van werd. Je zou kunnen zeggen dat hij gedragsproblemen liet zien. Als ik het reguliere circuit* in was gegaan had hij vast snel het stempel ADHD gekregen. Maar ook ASS (autisme spectrum stoornis) is voorbij gekomen.

 

En als ouders was ons dan waarschijnlijk verteld om met consequenties te werken en te straffen en belonen. Waarmee je alleen maar focust op het gedrag en niet kijkt naar de dieperliggende oorzaak.

Nu wil ik absoluut niet zeggen dat je de reguliere zorg altijd moet vermijden. Maar andere meer alternatieve vormen kunnen een enorme ondersteuning zijn of soms zelfs beter tot de kern komen en de oorzaak wegnemen in plaats van de symptomen te bestrijden.

Als je kind hoogsensitief en/of temperamentvol is

Heel kort samen gevat: het bleek dat hij voedselintoleranties had door niet geïntegreerde reflexen (Lees hier meer over in dit artikel.)


Waardoor hij onder andere ADHD-symptomen, onhandelbaar gedrag en driftbuien liet zien. Zijn zenuwstelsel stond eigenlijk continue in de vechtstand.


Daarnaast kwam er na veel gedoe en onduidelijkheid op school uit dat hij hoogbegaafd is. Hij voldoet niet aan het stereotype beeld dat hoogbegaafde kinderen hoge cijfers halen.


Integendeel. Hij presteerde juist onder zijn niveau, was moeilijke te bereiken en kon moeilijke stilzitten. Bij hoogbegaafde kinderen zoals hij zijn ADHD en ASS (autisme spectrum stoornis) vaak misdiagnoses.


Wil je meer over specifiek dit onderwerp meer weten, omdat je (stiekem) vermoed dat jouw kind hoogbegaafd is? Dan is dit webinar wat ik daarover opnam speciaal voor jou gemaakt.

 

In mijn zoektocht heb ik me dikwijls hulpeloos en alleen gevoeld. Door veel te Googlen, te lezen, en vragen te stellen in diverse Facebookgroepen heb ik mijn weg gevonden. Ik wil dit nu samenbrengen op één plek.


Zodat als jij een kind hebt dat ook hoogsensitief en/of temperamentvol is je hier kunt vinden wat jullie thuis verder gaat helpen.

"Anders zijn betekent niet dat iets mis met je is en dat je een label nodig hebt. Anders zijn betekent dat je de wereld iets unieks te bieden hebt."

Mijn kinderen zijn mijn inspiratie

Een van dingen die ik ondervonden heb, is dat je ook veel kunt doen door als ouder “aan jezelf te werken”. Ik heb dat gedaan (en doe dat nog steeds) door middel van familie-opstellingen,  energiehealingen en hypnose. Deze vormen van zelfontwikkeling helpen mij om meer tot mijn kern te komen. En blokkades en terugkerende thema’s in mijn leven onder de loep te nemen en op te schonen. 

Dus ook als je (nog) geen moeder of vader bent. Dan kun je hier ook van alles vinden wat jou helpt in je ontwikkeling dichterbij jezelf te komen. Jouw authentieke zelf te zijn. 

Hierin zijn mijn kinderen een enorme spiegel voor me; een voorbeeld. Kinderen zijn nog zo trouw aan hun eigen natuur. En hoe lastig het soms ook is in de opvoeding, mijn kinderen, en met name Nadan, ruilen hun authenticiteit niet om voor de goedkeuring van anderen. Gedurende ons leven leren we dat wel te doen.

Luisteren naar je intuïtie

Deze tekst zegt het zo mooi.

“They caught all the wild children and put them in zoos.
They made do sums and wear sensible shoes.
They put them to bed at the wrong time of day,
and made them sit still when they wanted to play.
The scrubbed them with soap and they made them eat peas.
They made them behave and say pardon and please.
They took all their wisdom and wildness away.
That’s why there are none in the forests today.”

Jeanne Willis

Wij zijn allemaal die ‘wild childeren’.

Ik lees het als een metafoor. Wij zijn allemaal die ‘wild childeren’. We zijn allemaal “domesticated” en ver van onze eigen natuur af komen te staan en daardoor ook van DE natuur. Of misschien ging het wel andersom. Doordat we steeds verder van de natuur gingen leven, raakten we ook onszelf kwijt. We leren gedurende ons hele leven om ons aan te passen en te conformeren. Maar hierdoor worden we wel van ons eigen pad geduwd. 

Zelfontwikkeling helpt jou én je kind

Hierin hebben we als volwassenen een belangrijke rol waarin zelfontwikkeling ons helpt. Ik geloof dat als wij als volwassenen weer dichterbij ons zelf durven komen – en weer ons authentieke zelf zijn – we alle kinderen in ons leven laten zien dat dat zij dit ook mogen. Als we dit voorleven geven we hen toestemming dit ook te blijven doen. En kunnen zij al van jongs af aan hun volle potentie leven en creëren we een mooiere wereld met z’n allen.

Liefs, Marije