Over TGS

Over The Good Spirit

“They caught all the wild children,
And put them in zoos,
They made do sums
and wear sensible shoes.
They put them to bed
at the wrong time of day,
and made them sit still
when they wanted to play.
The scrubbed them with soap
and they made them eat peas.
They made them behave and
say pardon and please.
They took all their wisdom
and wildness away.

That’s why there are none
in the forests today.

Jeanne Willis

Deze tekst vind ik zo inspirerend! Je zou kunnen zeggen dat het de basis is van The Good Spirit. Terwijl ik de tekst nog niet kende toen ik het idee voor dit platform ontwikkelde.

We zijn onszelf kwijtgeraakt

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook heel belangrijk dat mijn kinderen hun “peas” eten en dat ze voldoende slaap krijgen. Ik lees het als een metafoor. Wij zijn allemaal die ‘wild childeren’. We zijn allemaal “domesticated”. Het Engelse woord vind ik hier nog beter passen dan het Nederlandse woord “tam gemaakt”. Domesticated betekent namelijk ook “Make fit for cultivation, domestic life and service to humans.” Het gaat dus nog wat verder dan alleen maar tam maken er wordt namelijk ook nog iets van je verwacht als domesticated zoogdier.

 

Ik geloof trouwens niet dat er een kwade kracht is dat ons hier toe dwingt. Ik zie het meer zo dat dit door de geschiedenis heen zo is ontstaan. Eigenlijk vanaf dat we ons gingen settelen als jagers verzamelaars en we steeds efficiënter ons land wilden verbouwen. Zo zijn we gekomen tot de wereld waarin we nu leven. En denken we in de Westerse wereld dat een maatschappij op deze manier het beste werkt. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo? Niet als je kijkt naar het enorme aantal mensen met depressies en chronische ziekten. De grote ongelijkheid in de wereld en de staat van de planeet.

Freedom

Dichter bij jezelf komen

Die domestication heeft er voor gezorgd dat we ver van onze eigen natuur af komen te staan en daardoor ook van DE natuur. Of misschien ging het wel andersom. Doordat we steeds verder van de natuur gingen leven, raakten we ook onszelf kwijt.

 

Gedurende ons hele leven leren we ons aan te passen, om ons te conformeren, maar daardoor raken we ons interne kompas kwijt en worden we van ons eigen pad geleid.

 

Ik geloof dat als wij, de volwassenen, weer leren dichterbij onszelf te komen. We onze kinderen laten zien dat ze dat ook mogen. Zo worden we als mens geboren en dat leren we eigenlijk af.
Als we kinderen voorleven dat het ok is om jezelf te zijn, dan kunnen onze kinderen hun volle potentie leven en maken we een mooiere en liefdevollere wereld.

 

Op The Good Spirit vind je specialisten, sessies en workshops die jou en je kind hierbij kunnen helpen. Voor een vrijer leven. Waarbij je steeds dichter bij je authentieke zelf komt.

ontspan je lijf

“Normaal zijn is als een geplaveide weg: het loopt comfortabel, maar er groeien geen bloemen.”

Vincent van Gogh