Coaching met paarden. Afgelopen vrijdag heeft mijn zoon Nadan van 10 een sessie paardencoaching gedaan. Tijdens coaching met paarden wordt de gevoeligheid van deze dieren ingezet als hulpmiddel voor de mens.
Robin mijn vriend gaat binnenkort ook. En dan gaan Robin en Nadan, vader & zoon, ook een keer samen. De aanleiding is dat bepaalde zaken die bij Robin speelden als kind, nu ook bij Nadan spelen. Het lijkt heel erg op iets dat systemisch wordt doorgegeven. Dus van generatie op generatie.
Dat is iets waar je met familie-opstellingen naar kan kijken. Maar met paarden hoef je een stuk minder te praten. Wel prettig als je daar geen zin in hebt of tegenop ziet. En daarnaast doen de paarden het grootste deel van het werk.
Hoe werkt paardencoaching?
Tijdens paardencoaching wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard. Het zijn vluchtdieren die leven in een kudde. Ze zijn hierdoor continue alert of er veiligheid is voor het geheel van de kudde.
Hoe gezonder en sterker de kudde, hoe veiliger ze als geheel zijn. Vanuit dit instinct, hebben paarden een sterk vermogen om energieën en spanningen te kunnen aanvoelen. Als er ergens een conflict, ongemak of pijn is in de kudde, zullen paarden harmonisatie-gedrag vertonen om zo de balans terug te keren in het geheel. Waardoor ze als kudde weer sterker zijn.
Stel een paard heeft koliek (buikkramp), het is dan niet goed in staat om te vluchten. De andere paarden zullen dan proberen het zieke dier te helpen. Door extra bescherming te bieden en spanning over te nemen. Die spanning laten ze vervolgens afvloeien door bijvoorbeeld te gapen.
Het bijzondere aan paarden is dat als jij als mens bij een paard in de buurt komt, ze je gelijk als onderdeel zien van de kudde. En gaan ze hetzelfde gedrag vertonen.
Als er ergens in jou een conflict zit of disbalans, voelt het paard dit feilloos aan en reageert direct. Het paard neemt de spanning van je over. Het kan zelf geen spanning vasthouden en zal dit dus meteen loslaten door te gaan gapen, smakken, poepen of rollen. Harmoniserend gedrag noemen ze dat ook wel. Een paardencoach kent de taal en het gedrag van de paarden en ziet dat ze iets aanwijzen of verwerken.
Nadan heeft de paardencoachingsessie gedaan bij Illja Bos. Ze is te vinden onder Good People. De manier waarop de paardencoaching doet spreekt me heel erg aan. Ze werkt heel intuïtief en energetisch.
De sessie met de paarden
Zelf heb ik alleen geobserveerd hoe Nadan eerst met één paard in de bak stond en later met nog een tweede erbij. En dat vond ik al heel bijzonder. Zo mooi om te zien hoe hij zich heel natuurlijk tussen de paarden bewoog. Hij was helemaal niet bang. Hij zocht heel open contact met ze, maar overrompelde ze niet. De paarden erkenden hem. Gaven hem af en toe een zetje En smakten zo nu en dan. Illja stelde Nadan soms een vraag en na een antwoord van hem verplaatsten de paarden zich weer. Blijkbaar was er energie vrijgekomen en daardoor ruimte ontstaan om te bewegen. Voor een kind ook wel fijn dat er niet heel veel woorden aan gegeven hoeven te worden.
Op een gegeven moment vroeg Illja aan Nadan om vier hoepels uit te kiezen. Een voor z’n vader, één voor z’n moeder, één voor z’n zusje en éénvoor hem zelf. En of hij die ergens in de bak wilde neerleggen op een plek die voor hem goed voelde. Zoals je bij familie-opstellingen dat ook doet, maar dan zijn het meestal andere mensen die symbool staan voor een familielid die zelf een plek in de ruimte kiezen.
Ook dit deed hij zonder er verder over na te denken. Gewoon op gevoel. Wat ook de bedoeling is. Volwassenen die voor het eerst zo’n vraag krijgen, worden vaak onzeker omdat ze te veel in hun hoofd schieten en gaan nadenken over hoe het zou moeten of horen. Zo mooi dat kinderen daar nog geen last van hebben.
Ik vroeg hem er later nog naar. “Ja, ik kan ook niet uitleggen, waarom ze op die plekken moesten liggen, maar zo voelde het gewoon.” Houd dat vertrouwen op je innerlijke stem vast jongen.
Na de sessie leek het of Nadan zichzelf ook onderdeel voelde van de kudde. We gingen bij de rest van de paarden van de kudde kijken en hij wilde met elk paard even contact maken. Hij wilde het liefst de hele middag blijven. En hij kijkt er dan ook enorm naar uit om de sessie samen met z’n vader te gaan doen.
Wat je misschien ook interessant vindt?

Wat doet de natuur voor je? Zeven gezondheidsvoordelen op een rij
Dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor je is, wist je al. Maar wát doet het nou precies?

Dé oplossing voor overprikkeling, concentratieproblemen, voedselintoleranties, bedplassen en nog veel meer
Ik wil in dit artikel iets met je delen, wat voor ons echt levensveranderend is geweest. In ons gezinsleven, maar vooral voor mijn zoon. Het

Wat als het op school niet goed gaat?
Het gaat met regelmaat niet goed met mijn kind op school. Hij zit in groep 6 en laat dikwijls dwars en opstandig gedrag zien en