Duurzaamheid & spiritualiteit

Spiritualiteit & duurzaamheid: het doel is hetzelfde

Facebook
Twitter
LinkedIn

Duurzaamheid en spiritualiteit, het lijken zo op het eerste gezicht misschien twee heel verschillende zaken. Maar hoe ik het zie, is het streven van beide -ik noem het maar even- stromingen hetzelfde. 

Voordat ik dit platform The Good Spirit opzette, gaf ik met mijn bedrijf The Sustainable Collective tips en advies aan particulieren voor het verduurzamen van je levensstijl. 

Het lijkt misschien alsof ik nu met dit platform totaal iets anders doen. Want ik krijg wel eens de vraag: “Maar Marije duurzaamheid was toch zo belangrijk voor jou?” In mijn ogen is het in essentie niet zo verschillend. Het is ligt juist in elkaars verlengde. 

Het viel me altijd al wel op dat mensen die meer dan gemiddeld met duurzaamheid bezig zijn, ook meer dan gemiddeld bezig zijn met spiritualiteit. En andersom.

Ik zie het zo dat het doel bij beide vrijwel hetzelfde is, alleen de taal en de weg ernaar toe is net iets anders. Ik ga hieronder eerst in op duurzaamheid en vervolgens op spiritualiteit. 


Streven Duurzaamheid

Mensen die gemotiveerd zijn hun leven te verduurzamen of daarin werkzaam zijn, streven naar een wereld waarin we met meer respect omgaan met de planeet. Dus een groene of duurzame toekomst. 


Een wereld waarin we niet meer nemen van de aarde dan dat de aarde aankan. En we meer waardering hebben voor wat en wie er op de aarde leeft. Dat er een betere balans is wereldwijd en dat andere mensen niet de dupe zijn van de enorme consumptiebehoefte van een paar. (Lees: wij hier in het Westen)

De Britse econoom Kate Raworth vertaalde dit naar de Donut Economie die heel goed weergeeft wat dit dan daadwerkelijk inhoudt. En vatte dit concept in onderstaande illustratie. 

 

Donut economie

De buitenste ring van de donut geeft de ecologische grenzen van onze planeet weer: het ecologische plafond, waar we niet doorheen 

donut economie

mogen gaan. Negen indicatoren geven aan of we binnen die grenzen blijven.


In de binnenste ring staan elf basisvoorzieningen, waar ieder mens recht op heeft. Dit is het sociale fundament waar we aan móeten voldoen.

Oftewel: we moeten zorgen dat niemand een tekort heeft aan primaire levensbehoeften, zonder dat we de planeet overbelasten.

Om dit te realiseren is er een totaal andere manier van denken nodig. Het kapitalistisch systeem zoals we dat kennen moet volledig op de schop en het vraagt een hele nieuwe benadering van vrijwel alles wat we nu als “normaal” of “gewoon” ervaren.


Hoe dan? Nou daar kan de spirituele ontwikkeling van de mens bij helpen. 

 

Streven Spiritualiteit

Waar bij duurzaamheid het initiële doel buiten iemand zelf ligt. Namelijk die duurzame groene wereld. Ligt bij met spiritualiteit het doel in eerste instantie bij jezelf. Het begint als “de innerlijke zoektocht naar de zin van het bestaan”. Spiritualiteit heeft een zweverig imago, maar op zekere momenten van ons leven allemaal wel een keer bezig met de zin van het bestaan. Vaak wanneer wij geconfronteerd worden met de wat moeilijkere momenten zoals een ziekte, een ongeval, een crisis of de dood zelf. 


Hoe meer je je verdiept in de zin van het bestaan ofwel bezig bent met spiritualiteit, hoe meer je je realiseert dat het groter is dan alleen jijzelf. Waarmee ook het inzicht komt dat als we met z’n allen een spirituele transformatie doorgaan we een “nieuwe aarde” kunnen creëren

Even kort uitgelegd wat ik hiermee bedoel. De wereld waar we nu in leven en de systemen die in place zijn, zijn gebaseerd op wat wel het ego-denken genoemd word. Dit ego heeft een natuurlijke behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn: in een wereld waar we ver buiten de ecologische grenzen van de planeet gaan. En waar het overgrote deel van de mensheid niet eens wordt voorzien in de primaire behoefte. (weet je nog de donut van hierboven?)

 

De oplossing vanuit de spirituele manier van denken is het durven loslaten van dit ego en collectief de sprong wagen naar een bewustzijn dat vanuit liefde en zuiverheid opereert. Als dit ons lukt, transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk, liefde en eerlijkheid de boventoon voert. 

 

Een nieuwe duurzame wereld

Nou als je het mij vraagt zijn dit gewoon exact dezelfde doelen. Het streven naar een  duurzame en groene wereld zorgt voor de praktische tools en mogelijkheden. En vanuit spiritualiteit wordt er een mindset en staat van zijn gecreëerd die er voor zorgen dat we ook daadwerkelijk ons huidig systeem kunnen transformeren. 

 

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ziet? Laat het hieronder weten in de comments.

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat je misschien ook interessant vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.