cacao-ceremonie

Wat is een cacao-ceremonie?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cacao-ceremonies zijn in opkomst. Maar wat is een cacao ceremonie nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? Wat brengt het je? Ennuh is het gevaarlijk?


Hoe gaat een cacao-ceremonie?

Een cacao-ceremonie kun je op verschillende manieren organiseren. Het hangt af van de ceremonie-meester hoe een sessie er precies uit ziet. Maar in grote lijnen komt het hierop neer. Je komt samen met een groep in een comfortabele ruimte, waar je met elkaar in een cirkel zit. De ceremonie-meester vertelt een en ander over de werking van de cacao en de opzet van de ceremonie. En dan zet je per persoon een intentie dit kun je delen met de groep of je houdt hem voor jezelf. Vaak is de intentie gericht op wat je wilt ervaren tijdens de ceremonie of wat je eruit wilt meenemen.


Daarna wordt warme cacao-drank gedronken gemaakt van rauwe cacao. En neemt de ceremoniemeester de groep mee in een geleide meditatie op muziek. Door de cacao-drank kom je dieper in meditatie en kun je je helemaal laten meevoeren op de woorden van de ceremoniemeester. Maar het is zeker geen hallucinerende ervaring. 

Dit is een heel feitelijke omschrijving, die geen recht doet aan de geschiedenis en de werking van de cacao en de ceremonie. 

 

 

Herkomst cacao

Cacao heeft een rijke geschiedenis onder de inheemse culturen van Meso-Amerika zoals de Ateken, Maya’s. Tolteken en Inca’s en de Olmeken Zapoteken. Er zijn sporen van het gebruik van cacao die dateren van meer dan 4000 jaar geleden. Onder de gebruikers had cacao een goddelijke status Het werd gebruikt voor spirituele, medicinale en ceremoniële doeleinden. En dat doen ze nog steeds. 

 

cacao voor ceremonieCacao heeft niks weg van wat wij als chocolade kennen. Niet in smaak, maar ook niet in gebruik. De inheemse volkeren beschouwen het als een spirituele dimensie. Ook wel de Cacao Spirit genoemd. ‘Ze’ wordt gezien als een vrouwelijke kracht, een intelligentie die we niet kunnen waarnemen met de geest, maar met het hart, de intuïtie en door te voelen. 

 

De energie van Mama Cacao – zoals ‘ze’ ook wel wordt genoemd- wordt omschreven als helend, moederlijk en heel liefdevol. Hierdoor zou je na de inname van cacao meer open staan voor een liefdevolle verbinding met jezelf.


Voor ons Westerlingen klinkt het misschien vaag om zo over een plant te praten. Wat cacao in feite is. Maar het zou getuigen van kolonialisme en disrecept om het af te doen als onzin. Persoonlijk vind ik belangrijk om te eren dat cacao heilig is voor de volkeren door wie het van oudsher gebruikt wordt.  Mijn ervaring met cacao

Ik heb zelf een aantal keer een cacao-ceremonie gedaan en drink ook zelf thuis regelmatige rauwe cacao en ik ervaar het inderdaad zo dat de cacao je hart verzacht. Ik voelde me liefdevoller en inderdaad zachter na het drinken ervan. 

 

Dit is ook wetenschappelijk te verklaren; cacao bevat namelijk het stofje fenylethylamine. Wat in je lichaam wordt omgezet in dopamine. Dopamine is een van de bekendste gelukshormonen. Wat je lichaam bijvoorbeeld aanmaakt als je verliefd bent. Naast fenylethylamine bevat cacao nog drie stofjes waar je je happy door voelt: serotonine, tyramine en anandamine.

 

Dus je bent lichtelijk high-on-good-vibes na het drinken van rauwe cacao. Als je dat doet in een fijne setting met meditatieve muziek en subtiele geuren -vaak wordt er sandelhout aangestoken- raak je in diepe ontspanning. Hierdoor ga je heel makkelijke mee in de visuele meditatie van de ceremonie-meester. Met andere woorden; je komt in een diepere meditatieve staat.
De geleide meditatie is vaak een verhaal waarbij je jezelf voorstelt in een natuurlijke omgeving en je een reis maakt waarbij je inzichten of ontdekkingen doet. Ik heb het alle keren als heel prettig, warm en inzichtelijk ervaren.

 

Smaak cacao-drank

Mocht je verwachten dat je de cacao-drank smaakt als een chocolademelk dan kom je van een koude kermis thuis. Het is veel bitterder dan dat. Het is echt totaal anders dan de repen chocolade die in de winkel liggen. Maar als je van pure chocolade houdt dan kun je het heel goed hebben. Dan vind je het waarschijnlijk zelfs heerlijk. Maar ook no-worres als je meer van de melkchocola bent, de ceremonie-meesters maken er vaak een heerlijk mengsel van met kruiden en natuurlijke suikersIs een cacao-ceremonie gevaarlijk?

Cacao wordt net als ayahuasca een plant-medicijn genoemd. Misschien is het daarom dat sommige mensen zich afvragen of een cacao-ceremonie eng of gevaarlijk is? Waar je bij ayahuasca sterk gaat hallucineren en lichamelijke reacties kunt krijgen, is dat bij cacao zeker niet het geval. Het is echt van een heel andere orde. Zoals ik het hierboven al omschrijf,  het is een heel een zachte en vriendelijk vorm die je heel veilig kunt nemen. Gezondheidsvoordelen cacao


Naast dat het cacao je op spiritueel vlak verder kan helpen is het ook  nog eens gezond voor je. Cacao zit namelijk vol met belangrijke mineralen en spoorelementen. Ik pik er drie opvallende uit.


Rauwe cacao heeft heel hoge concentraties magnesium, dit geeft veel energie en bestrijdt vermoeidheid. Magnesium helpt je ook te beschermen tegen osteoporose, vermindert de ontwikkeling van diabetes Type II en het verlaagt de bloeddruk.


Rauwe cacao bevat ook tryptofaan, dit is van cruciaal belang voor de productie van serotonine (vermindert angst en stress) en melatonine (gerelateerd aan slaap). Tegelijkertijd zitten er stofjes (MAO-remmers) in cacao die de afbraak van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline voorkomen, waardoor het feel-good effect langer en sterker wordt.


En dan is er nog theobromine. De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. Onderzoek laat zien dat theobromine op verschillende manieren kan helpen het hart te beschermen. Het verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk wat het risico op hart- en vaatziekten. En theobromine kan “slechte” cholesterol verlagen en het “goede” cholesterol verbeteren. Bovendien kan de stof de bloedstroom door het lichaam verbeteren, waardoor het hart verder wordt ondersteund.

Dus “what’s-not-to-love” aan cacao en cacao-ceremonies?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest


Vind je dit een inspirerend artikel? Bewaar DEZE PIN op je ‘zelfontwikkeling’-bord op Pinterest

cacao ceremonie pin

Wat je misschien ook interessant vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.