Hoe zou de wereld eruit zien als we allemaal zouden wildplukken? Hoe zouden we met onze omgeving omgaan als we de eetbare natuur overal om ons heen zagen? Zouden we het als een plek gaan zien om goed voor te zorgen?
Volgens Gydo van der Wal van Buit geeft wildplukken je een andere blik op de natuur om je heen. Daarom organiseert hij met Buit wildplukwandelingen, wildplukcursusssen en projecten om de biodiversiteit te herstellen.
Houd zijn website of Instagram-account in de gaten want in het najaar komt het nieuwe aanbod voor 2022 online.
Virtuele wildpluktip
En wat nou zo tof is, hij geeft op The Good Spirit ook regelmatig een virtuele wildpluktip. En dat is deze keer “de Boskip” oftewel de zwavelzwam. Bekijk de virtuele wildpluktip van Gydo hier om te zien hoe de zwavelzwam er uit ziet en hoe en waar hij groeit.
De zwavelzwam is te vinden vanaf de zomer tot en met oktober. Dat de zwam ook wel Boskip wordt genoemd is omdat hij op die manier te gebruiken is in gerechten. Hij smaakt namelijk naar kip.
De paddenstoel groeit op loofbomen en heeft een gele onderkant en een oranje bovenkant. Ook voor onervaren plukkers is deze veilig te plukken omdat hij nauwelijks te verwarren is met andere soorten. Maar om er echt zeker van te zijn, houd er toch een boekje bij en kijk goed of je de juiste zwam plukt.
Maar ga hem vooral plukken! Want zoals Gydo zegt: “Als je iets plukt uit de natuur en dat zelf bereidt; dat is onvergetelijk! Dan wil je alleen nog maar meer. Je gaat heel anders naar de natuur kijken en je realiseert je wat een rijkdom er om je heen groeit.”
Wildplukrecept voor de boskip
Pasta boskip met postelein en tomaat
Ingrediënten 2 personen:
– 400 gram zwavelzwam uit je lokale bos of park, in dunne reepjes
– 150 gram postelein, grof gesneden
– 300 gram tomaten
– knoflook naar smaak
– 160 gram pasta
– (Vegan) Parmezaanse kaas
– Haver crème-fraiche
– Olijfolie, peper en zout
Kook de pasta volgens verpakking. Snij ondertussen de boskip in dunne reepjes en bak 3-5 minuten. Zet apart en fruit daarna wat knoflook en voeg de pasta, crème fraiche, tomaat en postelein toe. Verwarm alles 1 minuut en roer dan de reepjes boskip er doorheen. Maak op smaak met peper en zout en strooi er geschaafde Parmezaanse kaas overheen.
Enjoy!
Wildplukregels
Wildplukken doe je met zorgvuldigheid en respect. Houd daarbij deze richtlijnen in je achterhoofd.
- Pluk alleen waar het mag en nooit in beschermde natuurgebieden.
- Pluk alleen datgene wat je met zekerheid kunt identificeren.
- Pluk alleen op plekken waar de plant (of noot of paddenstoel) in grote aantallen voorkomt.
- Wees niet hebberig en pluk niet ‘kaal’ ofwel neem alleen een redelijke hoeveelheid mee en laat altijd wat staan.
- Pluk nooit planten of paddenstoelen die zeldzaam en/of beschermd zijn
Wat je misschien ook interessant vindt?

Wat doet de natuur voor je? Zeven gezondheidsvoordelen op een rij
Dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor je is, wist je al. Maar wát doet het nou precies?