Zorgen over de toekomst van je kind

Zorgen over de toekomst van je kind?

Maak jij je zorgen over de toekomst van je kind? Of misschien doen anderen in jouw omgeving dat?

“Maar je kind moet later ook functioneren in de maatschappij?”

Dit is wat een paar bezorgde mensen in mijn omgeving zeiden toen ik vertelde over dat het niet goed gaat met mijn zoon op school en dat we even niet weten wat te doen.

Zelf had ik die link met de maatschappij later helemaal niet gelegd. Hij functioneert nu al goed in de maatschappij als kind en kleinkind van. Maar ook als buurjongen en burger. Alleen het onderwijssysteem past hem niet. Ik heb er alle vertrouwen in dat het later helemaal goed komt met hem en de maatschappij, Ik zie het namelijk zo; er is niet één maatschappij. Je kunt er op heel veel manieren onderdeel van zijn en je eigen groep vinden.

Maar ik ging er wel over nadenken. En ik kwam op twee dingen die in mijn ogen belangrijk zijn op te kunnen functioneren in deze wereld. 

 

Wanneer functioneer je goed in de maatschappij?


Wat betekent onderdeel zijn van de maatschappij? In relatie tot het niet functioneren op school heeft het denk ik te maken met dat mensen vinden dat je moet leren doen wat anderen van je verwachten en vragen. Dat je je moet leren aanpassen.

Maar ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Is je leren aanpassen echt zo gezond? Ik denk dat ik rekening houden met elkaar belangrijker is. En daarbij goed weten wat je eigen grenzen zijn en die van een ander. 

Maar dan moet iedereen voor zichzelf wel heel goed voelen en weten wat die grenzen zijn. Zodat je ze duidelijk kunt aangeven.

 

Dichtbij jezelf blijven

Zoveel mensen die “goed” functioneren in de maatschappij krijgen een burn-out. De meesten zullen met succes hun schoolcarrière doorlopen hebben. Maar doordat ze niet goed geleerd hebben wat hun eigen grenzen waren en waar ze nu echt gelukkig van worden zijn ze ziek geworden. 

En misschien is dat dan zelfs wel een dik cadeau (niet als je er midden inzit natuurlijk) want je  moet nu wel echt stoppen en je leven onder de loep nemen. Genoeg mensen die doorgaan tot hun pensioen met steeds maar hun eigen grenzen over gaan. Dus dat is de eerste pijler in mijn ogen: dichtbij jezelf blijven en weten wat je gelukkig maakt.


Rekening houden met anderen


Het tweede is, je bent niet alleen op de wereld. In een maatschappij leef je met andere mensen. Ik sprak kort geleden een vrouw die naar aanleiding van een heel tragische gebeurtenis in haar leven deze tweede pijler als leidraad heeft genomen.

Toen haar kinderen 2 jaar en 2 maanden oud waren is haar man en de vader van de kinderen vermoord door overvallers in hun zaak. Deze overvallers waren op een na allemaal minderjarig. Kinderen dus nog. Zij neemt het de opvoeders van die kinderen kwalijk. Haar kinderen nu 21 en 23 heeft ze opgevoed met het idee, dat je dit niet alleen voor jezelf en henzelf doet, maar voor de maatschappij.

Dus samengevat ben je in mijn ogen een aanwinst voor de maatschappij als jij weet hoe jij jezelf gelukkig kunt maken en andere mensen in hun waarde laat. 

 

Jezelf vinden is voor íedereen het beste

Diep van binnen denk ik zelfs dat alleen het eerste volstaat. Als jij echt heel dicht bij jezelf weet te blijven en volgt wat jou gelukkig maakt. Dan zul je met wie en wat jij bent ook anderen mensen gelukkig maken en voel je niet eens de behoefte om over andermans grenzen te gaan, omdat je zo goed snapt hoe belangrijk het voor iedereen is om dichtbij zichzelf te blijven. 

Ik deelde bovenstaande in m’n story’s op instagram en toen kreeg ik deze waardevolle reactie in mijn DM die ik ook even met je wil delen:

“Mensen verwarren vaak maatschappij met het systeem. Een maatschappelijk creëer je met elkaar, met ieders kwaliteiten, ruimte en aanvullingen. In een systeem moet je in de pas lopen. En het besef is verloren gegaan dat je de keuze hebt om een andere weg of snelheid dan het systeem te lopen. In het systeem pas je je aan. Voelt dat niet oké, stap eruit en vind jezelf.”

Tips

slaapmeditatie kind

Hypnotische slaapmeditatie

Gratis meditatie voor kinderen

The Good Website

Inspirerende workshops

De Good People organiseren workshops voor een vrijer leven.

Meditatie die hooggevoelige kinderen helpt in te slapen

Een hypnotische meditatie voor kinderen van 5 t/m 13 jaar om tot diepe ontspanning te komen en met een fijn gevoel in te slapen. 
Sommige volwassenen vallen er ook heel goed bij in slaap…:)
Download hem hier en ontvang daarna wekelijks tips & inspiratie voor een vrijer leven voor jou & je kind.